Monday, 23 May 2011

Novel aA + bB :)

   Yuhhuuuuuuu !!! bla da hdap cik lappy nie la keje nye...
       always nk update blog :)


                              selamat membca yek ~ ;)
__________________________________________________________




Haaaaa.....nie plak slah satu novel favourite aq..entry ari 2 aq story psl "Adam & Hawa" kan?? kli nie aq nk story psl novel "aA+bB" by Hlovate...nie novel bkan dri Alaf21, tp dri Jemari Seni..wow!! mmg meletop la nvel yg dhasilkan..wlupon bru di usia muda, nmun Hlovate boleh mghsilkn cerita yg sggt best!!..Chaiyok la..hahaha..




sbnrnye novel nie dcdgkan oleh mkck aq..dy ckp nvel nie best,try la bce..aq nie pantg kalau dgar, so aq g la crk novel nie kt Popular..akhrnya jmpa jgak then aq trus bli..cmpi umah aq trus bkk n bce cmpai xkuar blik..hehehe...nk tau x story dy cmne??kt bwh nie ad sinopsis dy..kowg bce la sdri yek!!




Sinopsis

cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? - Addin

Inilah... sebuah kisah perjalanan: perjalanan bersama masa perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar. semua orang membesar: tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:
a. membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
b. membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah suatu hakikat yang tidak dapat dielak

7 tahun selepas itu...

Apa yang terjadi apabila doktor dipaksa berkahwin dengan jurutera ,yang bukan pilihan hatinya?

Apa yang terjadi kalau sang kepala batu dan sang keras kepala itu harus tinggal sebumbung.?

Cerita 'cinta' antara Addin dan Benz, tidak semudah A + B = Aman Bahagia. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu. Mereka pernah saling membenci, sling mendendam dan saling membisu sejak zaman sekolah...

Siapa aku pada dia? A pal? A room-mate? A brother? Never a husband?-Benz



********************************************************************************


so, komen aq psl novel nie.........:)


First half novel ni agak slow dan santai.. kisah student overseas.. Hlovate memang mahir dalam menceritakan suasana di luar negara, dengan cuaca dan bunga-bunga tulip di Leiden, seolah2 terasa kita pun pergi sana pulak.

Bila dah nak masuk second half novel, baca tak berenti sebab nak tau kesudahannya, tapi mcm tak dapat nak feel la bila masa pulak tetiba je dia pregnant?.... cam tak klimaks...
Banyak juga adegan2 mendebarkan kalau pembaca tu remaja masih dalam belasan tahun dan baru nak belajar2 bercinta.. Ada juga terasa macam baca novel kecil MB zaman muda dulu dalam versi Melayu... tapi lebih santai dan sopan... bukan kebaratan, sesuai dengan cara hidup kita orang asia dan muslim pula tu.



aq suka dgn sikap Benz yg terus berusaha untuk memperbaiki diri & memperteguh iman agar dapat menjadi seorang suami & ayah yg baik, yg dapat membimbing Addin & Falah... happy waktu Addin sedar betapa besar pengorbanan Benz untuk membina satu keluarga yg beriman & diredhai Allah


so, aq juz nk ckp 1 bnda jek...wuuhhhuuuuu!!! Hlovate mmg terbaik wookk!! lau ad yg blom bce nvel nie, aq suggest kowg g la bli n try bce k..hehehe..kompem kowg xkn mysl :)


sekian~~


Post by : Gardish Yana ;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...