Wednesday, 18 July 2012

Pelajar di Benarkan Membawa Telefon Bimbit ke Sekolah
Hye ^_^
DR+WEE+KA+SIONG Pelajar Sekolah boleh bawa handphone ke Sekolah Mulai 2013
"PUTRAJAYA: Pelajar akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit dan IT gajet ke sekolah mulai tahun depan selepas undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Akta Pendidikan 1996 dipinda, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata hari ini bahawa apa-apa perubahan yang perlu dibuat untuk menggalakkan pendidik dan pelajar untuk menggunakan teknologi maklumat di abad ke-21.

Beliau berkata langkah itu adalah selaras dengan langkah untuk melaksanakan pengajaran maya dan program pembelajaran Kementerian Pelajaran - "1Bestari" - di seluruh negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Pelajaran, penemuan awal telah menunjukkan pandangan yang berbeza-beza dari pihak-pihak yang berkepentingan seperti pengetua, guru, ibu bapa dan pelajar.

"Apabila 1Bestari di tempat, anda akan mendapat free wifi. Kami ingin memberikan persekitaran pembelajaran maya supaya pelajar boleh menggunakan alat mereka untuk belajar dan melakukan semakan mereka.

"Dunia sama sekali berbeza kini. Ini adalah trend. Kita tidak boleh berhenti itu, "katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa disiplin pelajar di Putrajaya.

Pada masa ini (2012), pelajar tidak dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah.

Dr Wee juga menjemput orang ramai untuk menyuarakan pandangan dan pendapat mereka melalui akaun rasmi Kementerian Pelajaran Twitter @ 1KemPelajaran.

Dr Wee berkata draf pindaan itu akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara dalam masa seminggu, dan bahawa "ketat" garis panduan mengenai penggunaan peralatan elektronik di sekolah akan ditubuhkan oleh Kementerian Pelajaran.

"Proses pengajaran dan pembelajaran tidak perlu terganggu. Garis panduan ini akan menggariskan bagaimana kita membenarkan dan apabila kita membenarkan pelajar untuk menggunakan alat, "katanya.

Beliau menambah satu lagi faktor yang datang ke dalam gambar adalah keselamatan pelajar, kerana ibu bapa ingin menggunakan telefon bimbit untuk menghubungi anak-anak mereka selepas sekolah.

Dalam perkembangan lain, Dr Wee berkata langkah-langkah yang akan diambil untukmenangani isu kehamilan remaja di kalangan pelajar sekolah dengan kerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Kementerian Pembangunan.

Menurut Wee, terdapat 18,000 remaja hamil yang di bawah umur 19 tahun dan 25% adalah belum berkahwin.

Beliau berkata perubahan akan dibuat supaya sekolah mempunyai hak untuk menghantar pelajar perempuan untuk pemeriksaan perubatan di hospital-hospital mereka harus mengesan sebarang tanda-tanda kehamilan.

Beliau berkata ponteng kekal masalah disiplin utama di kalangan pelajar sekolah dan ada juga cadangan untuk mempunyai kaedah-kaedah untuk mencegah jenayah siber." - Petikan daripada The Star 16 Julai 2012P/S : Gunakan lah dengan sebaik2 nya kemudahan yang diberikan tu ye. Kalau cmni aku nak jadi budak sekolah balik la. haha :P


2 comments:

syazana amira said...

tak sokong 100%.. naek taraf ja public phone lagi bagus..

Iha Zaliza said...

Untunglaaa adik2 kita kan.. *jelly* :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...