Saturday, 26 May 2012

Cara Nak Hilangkan Sengugut







Hye ^_^




Actually hari ini aku nak cerita sikit pasal sengugut ni. Kalau perempuan semestinya tahu kan pasal penyakit ni dan hanya perempuan je tau macam mana rasanya sakit bila kena sengugut ni ( macam nak mati je rasanya ). Bila setiap kali datang bulan mesti akan rasa sakit punya. Tapi orang cakap benda ni normal, nanti selepas kahwin baik la dia. Errr?? betul ke? Lagi satu aku selalu dengar orang cakap kalau asyik kena sengugut je boleh menyebabkan perempuan itu mandul. Haa?? betul ke ni? Mak aihhh. Macam2 la aku dengar pasal sengugut ni ( takut jugak la kalau sampai boleh mandul )







Sengugut ni sebenarnya bukan sekadar kekejangan teruk ketika haid, tapi ia turut menajdi petanda penting supaya semua wanita yang mengalami masalah ini menjalani pemeriksaan awal bagi mengesan kewujudan endometriosis.

Senggugut ni ada dua beradik iaitu sengugut primari dan secondary. Sengugut primari adalah disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan pengecutan rahim yang kuat. Kebiasaanya ia sering menyerang pada usia muda sebelum berkahwin dan bertahan pada hari pertama dan kedua haid. Manakala senggugut secondary pula disebabkan oleh endometriosis (wujudnya sel endometrium di luar rahim dan berlaku pendarahan di dalam perut) atau jangkitan kronik yang menyebabkan senggugut datang kebiasaannya pada usia lanjut dan bertahan sepanjang pendarahan haid.









Biasanya kalau sakit, aku akan telan antara dua panadol ni la. Tapi sebenarnya tidak berapa elok kalau kita kerap makan panadol bila setiap kali datang haid. Tapi yela, siapa yang sanggup nak tahan sakit kan? sebab tu la kita telan je ubat ni ( aku memang tak sanggup )

Ada beberapa cara nak hilangkan penyakit sengugut ni. Tapi ini petua orang tua2 dulu la. Aku belum cuba lagi, tapi aku hanya ingin berkongsi sahaja especially kepada kaum2 perempuan ni kan. Sharing is caring right? Hehe


Petua 1

Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinag bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2

Ambil segenggam halia, tumbuk hingga lumat dan masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap minum air tadi didahulukan dengan selawat. 

Petua 3

Minum air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4

Campurkan serbuk halia atau halia yang ditumbuk lumat dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Isikan dalam kapsul kosong. Makan 2 biji selepas makan tengahari dan malam 2 minggu atau seminggu sebelum haid. 

Petua 5

Semasa sakit ketika haid, minumlah air teh pahit tanpa gula.



Petua 6

Minum madu segelas sebab madu melancarkan pendarahan kita. Kan madu ubat segala penyakit?



Tapi sebenarnya ada doktor pernah cakap la kat aku kalau nak hilangakn sengugut ni adalah dengan BERANAK. Kalau kahwin, tapi tak beranak still sakit tu masih ada. Tapi make sure korang kahwin dulu la baru beranak ye. Kang tak pasal2 aku kena blame sebab bagi petua yang salah. hehehe. 


P/S : Selamat mecuba ye ^_^





26 comments:

ary_lee said...

tak bagus makab panadol..
sebab panadol cuma akan hancur dalam masa 2tahun..
means dalam masa 2 tahun, panadol tu akan berada ddalam perut anda..
*sorry if info salah^^'
Pakai lah losyen pati halia^^

Anonymous said...

geli la letak gmbar bajet cun pastu "hello stalker"? what the fish igt hot sgt ke org nak stalk tu?hoho

Anonymous said...

http://www.facebook.com/pages/Avail-beauty-4-you/206960216106465..
bobavail.blogspot.com

Anonymous said...

bukan ke kalau kerap makan ubat akan menyebabkan mandul ? btw , gud tips :D

Anonymous said...

thanks for sharing. anyway, x ingin langsung kot nak stalk..drop by utk cari info je while ur blog are listed bila google pasal senggugut. kalau takut sgt org stalk u, jgn buat blog lah..hahahah

Anonymous said...

hahaha rmai nye dengki, takpa cik pelangi truskn ber blog.. thanks 4 info, bt xtau ja yg komen negative.. closed minded mmg cmtuh..

mohdfauzie said...

minum madu segelas?? gile ah.. dah cam sun bear dah.. haha.. =P

Anonymous said...

sebelum kawin sy xda senggugut,dah kawin n ada anak dua,ada plak senggugut..pelikni!

Qamar said...

TQ utk info & petua-kami menyediakan(Urut bersalin, kembali seri lepas pantang, Ikhtiar mendapat Jodoh,urut kaki & urat saraf,merawat Angin meroyan, Gila meroyan, angin medu, sejuk badan, senggugut, ketumbuhan & kanser dgn Alquran)maklumat lanjut layari www.facebook.com/QamarAnggunBeautySpa
hubungi 011-12372712

Mrs Kamilah said...

Nice tips. Bagi saya pula, cara yang paling senang dan berkesan, melalui senaman. Sama ada jogging, aerobik atau apa saja aktiviti yang disukai. Terutamanya ketika hampir datang period. Cubalah, Insya Allah berkesan.

Mrs Kamilah said...
This comment has been removed by the author.
Mrs Kamilah said...
This comment has been removed by the author.
sue saje said...

sy pn msa anak dara xdE sngugut tp dh lpas bslin mrncg gune inject slma 2 thun xpnah uzur jd bdn rasa mcm xstbil..sy try mkn MAB bru lh sy uzur dn sngugut plak tbe2 dtg..ad0y skt tramat cgt.

sue saje said...

sy pn msa anak dara xdE sngugut tp dh lpas bslin mrncg gune inject slma 2 thun xpnah uzur jd bdn rasa mcm xstbil..sy try mkn MAB bru lh sy uzur dn sngugut plak tbe2 dtg..ad0y skt tramat cgt.

sue saje said...

sy pn msa anak dara xdE sngugut tp dh lpas bslin mrncg gune inject slma 2 thun xpnah uzur jd bdn rasa mcm xstbil..sy try mkn MAB bru lh sy uzur dn sngugut plak tbe2 dtg..ad0y skt tramat cgt.

iylia hani said...

thanks for the tips...

follow me back

www.iyliahani.com

Anonymous said...

selalunya org ckp lps beranak xsakit dah sggut tu...tp igt yer...bersalin normal jer mgkin akan hilang senggugut tu...tp kalau bersalin secara operation...mmg x ilang ler....tiap2 bulan akan sakit.huhu...mandul ?saya dari anak dara smpai skrng senggugut...tp ada ank 2...itu semua kuasa Allah taala...thanks for your tips...

Anonymous said...

Klau nk lega cpat,guna minyak angin pnas..mmg mujarab tpi agk brangin skit..

Anonymous said...

Bgus ke petua ni..sy mngalami msalah senggut di hari pertama period..kdg x mnentu..hati risau..taktala menahan sakit hnye tuhan je yg tau..lgpn sy baru sj berkahwin..kdg perasaan mnghantuim sy bila sy dgr org ckp klau senggut susah nk dpt zuriat..sedih sy dgr klau ini benar..hati risau..mcm mn nk hilangkn msalah ini..please share..

Anonymous said...

Sya dh kwin dan beranak ttap jga rasa senggugut itu menyerang ktika dtg haid..thankz dh kongsi petua diatas.

Anonymous said...

Salam.. Kita mngalami masalah yg sma.. Sy bru juga brkahwin,4hb ni genap 2bulan.. Kdang risau jgk klu dngr org ckp2 psal bnda ni..xblh pregy bagai.. Serius sakit teramat smpai hari ke 3.. Tak tahan,xprnah klu period senggugut tak dtg..msti akan ada.. Prnah try solusi di atas tak?? Ada yg mujarab?

Anonymous said...

Ooo bleh guna tips ni. Tq.. sy pon senggugut teruk.. teruk smpai muntah2. Makan je kluar balik. Minum pon sama. Ya Allah satu hari tu mmg xleh mkn pape. Kalau sekali dgn gastrik serang.. rasa lembik gile.

Unknown said...

As salam...
Dari anak dara sampai dah ank 3 ni pun tetap kene senggugut. Lepas bersalin anak ke dua lg teruk senggugutnya sehingga tiap-tiap bulan pengsan kene usung ke hospital. Anak dah teruna pun tapi senggugut tak juga hilang.

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

kekekeke..
kalo rasa lambat lagi nak beranak dan tak tahan sakit senggugut, boleh cuba petua ni:

Makan telur separuh masak sebelum period.

Hihi

Cara hilangkan senggugut dengan telur

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Hilangkan senggugut dan masalah period tak teratur

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik. Sekadar berkongsi, untuk rawatan senggugut yang teruk, terdapat kajian yang menunjukkan wanita yang mengamalkan pengambilan Vitamin A, B6, C, D dan E kurang diserang penyakit ini. Selain itu, ada juga kajian menunjukkan wanita yang kerap mengambil diet yang mempunyai kandungan lemak tak tepu yang tinggi lebih mudah diserang senggugut.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...